Zakaj na skiro za zdravo telo?

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Sedenje je novo kajenje, opozarjajo zdravniki. Poleg neuravnotežene prehrane, stresa in tudi nezdravih razvad je ravno sedenje tisti dejavnik, ki zadnja leta najbolj načenja zdravje ljudi. Prekomerno sedenje namreč vpliva na povečano telesno težo, upočasnjeno delovanje možganov, otekanje nog, dolgoročno pa je povezano tudi z nekaterimi vrstami raka, srčnimi boleznimi, sladkorno boleznijo ter težavami z ledvicami in jetri. Naše telo ni ustvarjeno za sedeče življenje. Kri lahko po našem telesu pravilno kroži le, če se gibamo, korist od tega imajo tudi živčne celice. Kaj se torej zgodi, če preveč sedimo in se posledično ne gibamo dovolj? Če strnemo: nepravilno (in dolgotrajno) sedenje privede do ukrivljenosti hrbtenice, zmanjša se količina kisika, ki napolni pljuča in pride do krvi, otrpnejo ali otečejo nam noge, razgrajevanje maščobe v krvi je med sedenjem manjše kot pri gibanju, zaradi manjše količine kisika v pljučih in krvi pa se upočasni delovanje možganov, kar se pozna pri zmanjšani koncentraciji.*

Sedenje za računalnikom v službi, sedenje v šoli ali na fakulteti. Sodobno življenje v mestu nas skorajda sili k nepretrganemu sedenju. Za povrh pa se do šole ali delovnega mesta prav tako pripeljemo v sedečem položaju: z avtom, avtobusom, vlakom, kjer spet sedimo.

Zakaj ne bi vsaj tistega časa poti porabili za rekreacijo? Vožnja s skirojem, pri kateri enakomerno uporabljamo obe nogi je odlična vadba za noge in zadnjico. Z rokami in celim telesom držimo ravnotežje in skiro manevriramo, kar pomeni, da ne počiva noben del telesa. Če je priložnost in okoliščine prave, lahko s skirojem pospešimo tudi do večjih hitrosti, kar nam pospeši srčni utrip in pordeči lica….

*Povzetu po TedED prispevku Murat Dalkilinç: https://youtu.be/wUEl8KrMz14

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter